Online Diary .:Tinta Pena:.: June 2011

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Friday, June 10, 2011

Lelaki Terbaik ~


Kisah berlaku waktu satu rombongan guru pelatih membuat rombongan ke tempat bersejarah. Bila sampai ke tempat yang dituju para guru pelatih mendapati tempat tersebut merupakan satu yang tidak pernah dikunjung oleh sesiapa...lengang, sepi!

Maka guru pelatih bermula turun untuk melihat kesan sejarah yang ada di tempat tersebut. Pada permulaan, mereka berkumpul bersama melihat kesan sejarah yang ada. Lebih kurang sejam selepas itu mereka berpecah menuju ke tempat sejarah yang mereka sukai.

Nak jadi cerita, seorang guru pelatih perempuan yang begitu tekun mencatit dan mengarang maklumat yang ada pada kesan sejarah tersebut, tanpa disedar,dah tertinggal.

Yang trainer pulak ingat semua cikgu-cikgu dah ada dalam bas, so mereka bertolak untuk balik.

Cikgu pelatih yang tertinggal tu mula gabra...menjerit sekuat hati, cemas giler panggil kawan-kawan dia dan pelatih yang lain. Tapi hampa.

So dia tekad berjalan nak keluar dari tempat berkenaan menuju ke kampung berdekatan. Sejam berjalan tetapi masih tidak menjumpai sesiapa. Startlah letih dan menangis panggil mak ayah.

Pusing pusing nampak satu pondok kecik berdekatan dengan tempat tu. so dia pegi ketuk pintu. Keluar seorang pemuda anggaran umur linkungan lewat 20an dan bertanya: siapa kamu? Jawablah cikgu tadi yang dia tertinggal bas rombongan, dan tak tahu nak pulang.

Berkatalah lelaki tadi bahawa tempat yang ingin ditujunya berletak di selatan dan tempat mereka berada di utara, dan tempat tu memang tak didiami sesiapa. Maka menangislah cikgu tadi bagai orang hilang akal...

Disebabkan kesian, lelaki tu menyuruh cikgu tadi bermalam dipondok dia je sementara tunggu subuh untuk di hantar pulang.

Cikgu tu disuruh tidur atas katil lelaki tersebut manakala lelaki itu tidur atas lantai berhamparkan kain je dan ambil sehelai kain lain digantung sebagai pengadang tempat tidur antara dia dan cikgu tu.

Lelaki tadi duduk dipenjuru pondok dan membaca buku. Yang cikgu tu tutup seluruh badan dia ngan kain gebar menahan menangis dek takut dan tak henti matanya mengawasi lelaki misteri tu.

Tiba-tiba lelaki tu tutup buku dan pergi kat lilin yang menyala dan membakar jarinya satu persatu.

Cikgu tadi apalagi, bertambah kecut perut takut kerana berfikir bahawa lelaki tersebut mengamalkan ilmu songsang.. mengeletar giler maut... Maka kedua-duanya tidak tidur sehingga pagi... ... ...... .....

Bila menjelang pagi lelaki tersebut menghantar cikgu tadi ketempat asalnya.

Bila dah sampai rumah, cikgu tadi pun menceritakan apa yang terjadi kat mak bapak dia. Bapak cikgu tu dengan seribu satu persoalan mengesyaki sesuatu berlaku, sebab tengok anak dia nampak sakit, pucat lesi dan takut amatlah sangat.

Si bapa pun pergi ke tempat yang dimaksudkan anaknya tu. Menyamar sebagai pemburu yang tersesat dan bertanya tempat tuju. Dalam hati si bapa tadi hairan tengok jari jari tangan lelaki tadi berbalut dan bertanya kenapa...

So lelaki tu pun cerita bahawa dua malam lepas datang seorang perempuan cantik elok paras rupa untuk tumpang bermalam dipondok beliau. Dan sudah tentu pada ketika itu syaitan iblis sudah berada bersama mereka. Disebabkan takut terjadinya perkara yang tidak diingini berlaku, beliau membakar jarinya satu persatu supaya dapat menghindarkan diri dari berfikir memperkosa perempuan tersebut.

Mendengar penerangan lelaki tersebut si bapa mempelawa lelaki berbalut jari itu datang kerumahnya dan berhajat mengahwinkan anaknya kepada lelaki tersebut.., tanpa pengetahuan lelaki tu yang bahawasanya perempuan yang akan dikahwininya adalah perempuan yang menumpang tidur di katil nya 2 malam yang sudah... ... ... ... ... ...

MOTIF CERITA

Beruntunglah lelaki tersebut kerana menghindarkan diri dari melakukan benda haram satu malam, dan dia berjaya mendapat sesuatu yang indah dan halal seumur hidup... ..

So apa lagi yg lelaki....kot kot ada awek tersesat.. bakar lah jari korang.. ADA BERANI? Gerenti tak berani punya.... ambik kesempatan dalam kesempitan adalah.....

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Miscommunication!!


Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan.


Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, "Ayang, period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor."


Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga ianya benar-benar pasti.


Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka.


Pegawai TNB tu pun berkata: "Ini rumah En. Ahmad ker?" "Ya, saya ni isterinya. Ada apa encik?"


Pegawai TNB tu pun berkata, "Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss saya marah."


Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas balik cakap pegawai TNB tu.


"Apa? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat?!"


Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab:

"Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online"


Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu lagi terkejut. "Apa!!! Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu!"


Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan "Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada yang lagi teruk, lewat 5-6 bulan"


Si isteri yang terperanjat beruk dengan kenyataan pegawai tu pun berkata, nanti saya bincang dengan suami saya. Lalu pegawai TNB tu pun beredar dari situ.


Keesokan harinya, selepas si Ahmad ini di beritahu oleh isterinya. Dia pun naik berang dan terus ambik cuti dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.


Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yang ramai di situ, dia pun memekik seraya berkata,


"Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak heboh-hebohkan ke dalam Internet. Awak ni semua yang berkeluarga tak pernah lewat sebulan kerrrr?!! Bisness apa korang buat niii?

Nak kena saman kerr?


Lalu pegawai yang datang kerumah si Ahmad ni berdiri dan mententeramkan keadaan. "Sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan perkara ni, bayar je..." kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si Ahmad lagi naik berang.


"Apa? nak bayar korang? belahhhh lahh...."


Lalu pegawai TNB tu pun cakap "Kalau macam tu, Kita terpaksa 'potong' encik punya...."


Si Ahmad mencelah "apa? potong?! Abih tu isteri saya di rumah nak pakai apa?"


Pegawai TNB tu pun cakap " nampak gayanya isteri encik kena pakai LILIN ajer laaaa...."

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

English Education in Family(Owg pmpuan kna ad basic nyh !! hahahhah)


..dialog suami isteri.. Seorang suami sedang mencari-cari helah untuk membolehkan dia berkahwin lagi.
Antara alasan yang diberikannya:

Suami : Lelaki kawin 3 baru lah sah

Isteri : Kenapa pula?

Suami : Cuba terjemahkan ke dalam Bahasa Inggeris, "satu" is one, "dua" is two, "tiga"
isteri (is three). Baru betul dan sah!.

Isteri : Tapi abang kena faham Bahasa Inggeris, terutama tentang "singular" dan "plural"

Suami : Berkenaan apa tu?

Isteri : Satu tu "Singular"; dua atau lebih "Plural"

Suami : Contohnya?

Isteri : One car sebagai singular, two cars sebagai plural. Apa bezanya?

Suami : Ohhh... tambah huruf "s" untuk yang plural

Isteri : Betul tu. Sama juga la untuk abang

Suami : Macam mana pula boleh sama?

Isteri : Satu isteri abang MAMPU, jika dua isteri dah jadi plural, maka abang MAMPUS, tambah "s" je, kan?

Lepas daripada tu, si-suami tidak pernah lagi berceritakan hasratnya untuk berkahwin lagi...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Haruan makan anak!!


Seorang bapak memanggil anak gadisnya masuk kedalam bilik.

Bapak : Bedah, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu ni.
Bedah : Ya bapak, ada apa?
Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap....
Bedah : Apa???!!! (isk? bapak aku ni? lain macam jerr)
Bapak : Dengar tak bapak kata.....
Bedah : Ya bapak, Bedah dengar...

Bapak : Okeh... mai duduk sebelah bapak. Heh? heh...
Bedah : Eh!!! bapak, Bedah kena keluar dari bilik ni. Sat lagi mak balik...abis aaaa.
Bapak : Tak payah risau... mai duduk sini cepat!!!! Jangan bagi bapak berkasar.

Bedah pun terpaksa la duduk jugak... hati dia takleh cakap laa... berdebar giler ahhh. Dalam kepala dok terbayang jadi apa la nanti kat dia.(dia terbayang mcm yg korg bayang)...hehe

Bapak : Cantikkk!!! Yiihaaa. Astalavista bebeh. Okeh, mai masuk dalam selimut bapak plak.
Bedah : Apa???!!!
Bapak : Masuk la cepat!!! Dok cakap banyak pulak. Bapak ikat mulut tu karang aaa.
Bedah : Bapak...Bedah takut laaa. (nak nangis....pasrah)
Bapak : Bedah, tengok ni

Bedah tak sanggup nak tengok... dia pejamkan mata. Dia tahu, bapak dia dok buang tebiat. Bapak dia dah gila. Kiranya, bapak dia nk tunjuk tu konon-konon nak intro dulu ler tu. Tapi dalam hati, Bedah teringin gak la nak tengok. Dia pun bukak la mata sikit.

Bapak : Cantik tak jam G-Shock baru bapak ni. Dia ader cahaya bila gelap. Mahal nih!!! Dah, pegi keluar.

kahkahkah mengong punye bapak 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Burung kakaktua yang power!!


Seekor burung kakak tua yang sangat cerdik dan mempunyai pandangan mata yang sangat tajam sehingga boleh menembusi apa-apa halangan yang menutup matanya.

Setiap pagi burung ini akan bertenggek di dalam sangkarnya yang tergantung di tingkap. Rumah tuan punya burung ni terletak di antara sekolah rendah dan kuaters guru.

Setiap pagi ada 3 orang cikgu wanita melintas di hadapan rumah tuan punya burung ini dari kuaters guru ke sekolah.

Oleh itu setiap hari burung kakak tua perhati 3 orang cikgu yang bertudung litup berulang alik dari kuarters ke sekolah begitu juga dalam perjalanan pulang.

Setiap hari burung ini tengok cikgu-cikgu tu dari atas bawah, atas ke bawah. Bila dia boring dia menyanyi -nyanyi, bersiul-siul atau baca sifir 12.

Hebatkan burung nie..superman pun kalah.. (O_o)

Lama-lama bila bertambah boring dan ketika kebetulan dia ternampak cikgu-cikgu wanita berderet jalan slow-slow nak pergi ke sekolah, burung ni pun kuyu-kuyukan mata dia.

Kemudian sambil tonyoh-tonyoh sikit mata dia sambil kibas-kibaskan kepak dia, si kakak tua menjerit kuat-kuat, "belang, putih, biru".

Cikgu-cikgu tadi sama-sama menoleh ke arah burung tu dan pandang ke depan semula. Mereka jalan cepat-cepat.

Sampai di sekolah mereka cuma saling pandang memandang.

Keesokan harinya seperti kebiasaan cikgu-cikgu itu melintas di depan burung tu lagi. Bila balik ke rumah kuaters guru, burung tu buat derk saja. Bila cikgu-cikgu nak ke sekolah, burung tu jerit lagi, "putih, bunga-bunga, pink".

Cikgu-cikgu itu terkejut dan berjalan cepat-cepat.

Sampai di sekolah depa pun tertanya-tanya sesama depa.

Cikgu pertama bertanya, "macam mana burung kakak tua tu tau warna sepender yang kita pakai?".

Cikgu kedua menjawab, "tak tau pulak, ahli sihir ke apa ntah".

Cikgu ketiga mencelah, "alah kebetulan saja agaknya. Tak apa, kita tengok esok pulak macam mana".

Keesokan harinya macam biasa, pagi-pagi lagi cikgu-cikgu itu lalu di depan rumah burung tu.

Burung tengah bersenam memusing-musingkan kepaknya 360 darjah. Bila ketiga-tiga cikgu ini nak ke sekolah, lalu lagi depan burung ini, sambil usyar dia jerit lagi, "kelabu, hijau, purple".

Cikgu-cikgu ini berlari-lari anak tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan. Setiba di sekolah mereka berbicara lagi.

Cikgu pertama pun sound, "memang betul apa yang burung tu cakap. Heh! apa nak buat ha?".

Cikgu kedua menokok, "kita mesti buat something untuk uji burung tu".

Cikgu ketiga menambah, "aku tau. Apa kata esok kita semua pakai kaler hitam".

"Okey. Set", balas depa serentak.

Keesokan harinya, seperti kejadian sebelum bila mereka bertiga melintas burung kakak tua menjerit, "hitam, hitam, hitam".

Cikgu-cikgu tu berlari anak lagi. Di sekolah mereka berbincang.

Cikgu pertama memulakan, "nampaknya burung tu mempunyai pandangan mata yang transparent".

Cikgu kedua menambah, "atau pun dia cuma boleh kenal warna".

Cikgu ketiga menokok, "betul tu, mungkin dia dah dilatih untuk meneka warna, tapi tidak dilatih untuk meneka bentuk. Kengkawan, apa kata esok kita jangan pakai sepender langsung".

"Orait. Set", depa jawab serentak.

Keesokan harinya, seperti biasa di waktu pagi burung buat derk saja. Bila cikgu-cikgu tu nak ke sekolah, burung tu tengok dan ditenungnya lama-lama.

Cikgu-cikgu itu mula tersenyum dan jalan slow-slow. Sambil menoleh kat burung tu.

Burung tu tengok lagi. Dia naik-naikkan kening macam Ziana Zain. Lepas pusing belakang kakak tua tadi tengok lagi dengan cara menonggeng. Puas berkeadaan begitu, dia pandang ke depan balik.

Si kakak tua garu-garu kepala. Kemudian usap-usap dagu. Dia cekak pinggang kemudian burung itu pegang dagu lagi. Kakak tua senyum meleret. Kali ini suara kakak tua begitu nyaring, "lurus, lurus, kerinting".

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Kalau dah "wayar"...


Kalau Dah "Wayar"

Pada suatu pagi, seorang pakar sakit jiwa terlihat salah seorang pesakitnya sibuk mengerjakan sesuatu.

Bila dihampiri ternyata pesakit yang sedang khusyuk duduk di lantai, sedang menggergaji sekeping papan dengan tangan kosongnya. Seorang lagi sedang bergayut dari atas siling.

Doktor merapati pesakitnya dan bertanya apa yang dibuatnya duduk di lantai.

"Apa doktor tak nampak ka? saya sedang gergaji papan ni untuk dibelah dua?", jawab pesakit dengan nada marah.

"Apa pulak si dia ni buat bergayut kat siling?", tanya doktor sambil menuding jari ke pesakit yang lagi satu.

"Oh! dia kawan baik saya, tapi dia tu tak betul sikit. Dia ingat dia tu mentol lampu", jawab pesakit tadi.

"Kalau kawan baik awak, kenapa tak nasihatkan dia suruh turun. Supaya tak cedera kalau jatuh nanti", soal doktor lagi.

"Abis tu, macam mana saya nak habiskan kerja saya dalam gelap?".

"Anothai"

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Cer citer..cer citer!!!


Cerita 1

Seorang pemuda memeriksa dirinya di sebuah klinik. Setelah beberapa soalan ditanya kepada doktor berkenaan penyakitnya, doktor itu menyuruhnya berbaring dan membuka mulutnya kemudian mengeluarkan lidahnya panjang-panjang.

Setelah itu doktor duduk dan menulis sesuatu di mejanya. Setelah beberapa minit kemudian doktor itu berdiri dan berkata, "sudah selesai. Sekarang masukkan lidah awak dan tutup mulut awak semula".

Dengan kehairanan pemuda itu melakukannya dan bertanya, "doktor, tadi doktor suruh saya berbaring, membuka mulut dan menjulurkan lidah panjang-panjang, tetapi doktor tidak melakukan apa-apa kepada saya. Untuk apa saya lakukan semua itu tadi?".

"Supaya", jawab si doktor,"saya boleh menulis report kesihatan kamu dengan tenang, tidak diganggu oleh pertanyaan-pertanyaan awak yang bertubi-tubi seperti tadi".

Cerita 2

Seorang ibu di kampung menceritakan kepada temannya tentang anaknya dengan penuh rasa bangga, "anak gadis saya yang masih menuntut di IPTA tinggal di kondo kat KL. Dia makan malam di restoran yang berbeza setiap hari, ada baju bagus-bagus dan banyak kekasih".

Rakannya membalas, "saya faham perasaan engkau. Anak gadis saya juga seorang pelacur seperti itu. Tabahlah".

Cerita 3

Linda sedang menampal kertas dinding (wallpaper) gambar bunga-bunga di dinding biliknya. Setelah selesai dia memanggil ibunya untuk memberi komen mengenai hasil kerjanya itu.

"Kertas dinding yang kau pasang ini cantik sekali, tapi mengapa di bahagian sana gambarnya agak menonjol seperti tidak rata", tanya si ibu.

"Oh! baru saya ingat, saya lupa menanggalkan jam dinding tadi".

Cerita 4

"Moyang aku berperang melawan Jepun. Datuk aku berperang melawan Portugis. Dan ayah aku berperang melawan Bugis", Payid memulakan perbualan.

 "Nampaknya keluarga engkau tidak boleh bertolak ansur langsung dengan orang lain", kata Hassan selamba.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

nenek punya cerita...


Ceritanya ada seorang pemuda yang dibicarakan di mahkamah dengan tuduhan yang menjadi isu hangat: Memukul warga emas di dalam keretapi

Hakim berkata kepada pemuda tersebut,

“Sekarang cuba anda ceritakan apa saja yang sebenarnya terjadi secara lengkap dan detail. Anda sangat kejam , berani memukul seorang nenek!”


Pemuda itu pun bercerita. “Begini Tuan Hakim, tiga hari yang lalu saya naik keretapi dari JB ke KL dari Stesyen Johor Bahru. Saya duduk berhadapan dengan seorang nenek tua. Keretapi kemudiannya bertolak dan beberapa minit kemudian sampai di stesyen Kulai. Di stesyen Kulai ini keretapi berhenti untuk pemeriksaan tiket.. konduktor pun datang ke gerabak tempat saya berada, dan tak lama kemudian menanyakan tiket saya. Saya terus tunjukkan pada dia.”

Kemudian giliran dia meminta tiket nenek di hadapan saya. Dia mengeluarkan handbag dari begnya, dari dalam handbag itu dia mengeluarkan dompet besar, dan dari dompet besar itu dia mengeluarkan dompet kecil. Dari dompet kecil itu dia mengeluarkan bungkusan, terus dia buka bungkusan itu dan masih ada bungkusan yang lebih kecil .Bungkusan kecil itu dia buka, dan di dalamnya ada kotak mancis.

Rupanya dia menyimpan tiketnya di kotak mancis itu.” ”Setelah diperiksa konduktor, dia menaruh tiketnya lagi ke kotak mancis itu, lalu kotak mancis dibungkus lagi pakai bungkus kecil itu, lalu bungkus besar, lalu diletakkan dalam dompet kecil, lalu dalam dompet besar, lalu dompet besar itu dimasukkan kembali ke dalam handbag, lalu handbag-nya dimasukkan lagi ke begnya…”

Kita pun meneruskan perjalanan. Perhentian berikutnya di stesyen Kluang. Di sana juga sama, ada pemeriksaan tiket oleh konduktor. Saya dengan cepat diperiksa tiketnya, sementara nenek itu mengeluarkan handbag dari begnya, kemudian dari dalam handbag itu dia mengeluarkan dompet besar, dan dari dompet besar itu dia mengeluarkan dompet kecil. Lalu berturut-turut keluar bungkusan besar, lalu bungkusan kecil yang di dalamnya masih ada kotak mancis. Tiket dia keluarkan dari kotak mancis, diperiksa konduktor, lalu masuk lagi kotak mancis, bungkusan kecil, bungkusan besar, lalu dompet kecil, dompet besar, handbag, dan akhirnya masuk beg lagi…”

Keretapi terus berjalan, dan kita sampai di stesyen Segamat. Lagi-lagi ada pemeriksaan tiket. Tiket saya cepat diperiksa, sementara nenek itu mengeluarkan handbag dari beg, lalu dompet besar, lalu dompet kecil, lalu dari dalam dompet kecil dia mengeluarkan…..

Belum sempat si pemuda selesai, hakim membentaknya. “Hei kamu!! jangan main-main ya!! Kamu ini cerita atau menipu yang bukan-bukan??? Ini mahkamah tahu!!!

Pemuda itu terus menjawab,

“Hah tengok…!

Tuan Hakim baru mendengar cerita yang cuma segini saja sudah marah. Sekarang cuba bayangkan saya yang menyaksikan sendiri perkara itu sepanjang perjalanan dari JB ke Kuala Lumpur!!!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

siapa lagi bodoh ? ?


Dua orang Datuk ahli perniagaan telah membuat perbincangan di sebuah hotel ternama. Sebelum mereka berbincang mengenai perniagaan, mereka berbual kosong mengenai diri masing-masing.

Datuk A : Datuk B, saya ada masalah sikit sebab driver saya tu bodoh sangatlah.
Datuk B : Datuk A, driver saya lagi bodoh.
Datuk A : Kalau begitu kita panggil driver kita, tengok siapa yang lebih bodoh.

Datuk A pun memenggil drivernya masuk ke bilik.

Datuk A : Mat, kau ambil duit RM10.00 pergi beli sebuah Mercedes mata belalang!
Mat : Baik datuk (terus keluar bilik)
Datuk A : Tengok! macam mana bodohnya driver saya.
Datuk B : Itu tak berapa bodoh, driver aku lagi bodoh, Datuk A tengoklah nanti.

Datuk B terus memanggil drivernya supaya masuk.

Datuk B : Abu, kau balik rumah saya sekejap, kau tengok ada tak saya kat rumah.
Abu : Baik datuk (terus keluar)
Datuk B : Datuk A tengoklah, saya tercongok kat sini dia tak boleh fikir.

Kedua-dua driver tadi bertemu di lobi hotel.

Mat : Abu, Datuk A tu bodoh betul laa... ada ke dia suruh aku beli mercedes mata belalang, kan hari ni hari minggu, kedai semua tutup.
Abu : Datuk B lagi bodoh, dia suruh aku balik tengok dia ada tak kat rumah? Dia ada h/phone, sepatutnya dia telefon aje lah.

hahaha,, mmg pening tahap gaban la datuk2 tue..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Perang teknologi


Pada sebuah pertemuan antara Menteri Teknologi Sedunia di Langkawi. Menteri Jepun, Amerika Syarikat (AS) dan Malaysia sedang ‘mengeteh’.

Menteri Jepun : Kalau anda ke Jepun, anda gali tanah kami, baru saja sampai 7 meter, anda akan temukan banyak chip, rangka-rangka besi, papan sirkit elektronik dan lain-lain. Ini menunjukkan bahawa sejak zaman nenek moyang, kami bangsa Jepun sudah mengenal teknologi robot.

Menteri AS : Kalau anda ke Amerika, anda gali tanah kami, baru saja sampai 3 meter, anda akan temukan jejak-jejak radioaktif. Ini adalah petanda bahawa sejak zaman dahulu kala, kami bangsa Amerika sudah mengenal teknologi nuklear.

Menteri Malaysia : Oleh kerana tuan-tuan sedang di Malaysia, saya persilakan tuan-tuan untuk menggali di sini biar tahu ada apa di bawah tanah kami.

(Dipanggillah 2 orang tukang untuk segera menggali tanah. Setelah kedalaman 70 meter, ke-2 tukang naik ke atas lagi)

Menteri Malaysia : Apa korang jumpa ?
Tukang gali : Tidak ada apa-apa
Menteri Malaysia : Ada KABEL TELEFON tak di bawah sana ?
Tukang gali : Takde Dato’..

Menteri Malaysia : (sambil ‘menjeling kerek’ ke menteri Jepun dan Amerika) Itulah petanda bahawa kami bangsa Malaysia, sejak zaman purbakala, sudah mengenal teknologi WIRELESS!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

tnda2 suda TUA !!

1. Dulu, kalau nak membaca...dari jauh pun boleh baca.
Sekarang dekat2 tak nampak....kena jauh-jauh sikit.

2. Dulu kalau nak kencing, dari jauh...suuurrrrr!!!! masuk.....!!!
Sekarang, kalau nak kencing, kena dekat-dekat, pelan-pelan lepas...baru masuk...

3. Dulu, masa tidur menhadap muka...rapat-rapat,
sekarang berlaga punggung saja... itu pun dah kira rapat sangat dah tu....

4. Dulu, mana-mana pergi mesti bawa minyak wangi
sekarang, bawa juga... tapi minyak angin la...

5. Dulu, pakai baju mesti sama...sama color, sama design, sama brand....sedondon...
Sekarang, "Asal kau ada baju nak pakai udah la...!"

6. Dulu, kalau nak mana-mana, sanggup tunggu bini sampai sejam iron tudung...pakai tudung....
Sekarang, "Alah...you pakai yg "wrinkle free" tu je la....!" (dlm hati....macam la ada orang nak tenagok dia...hiyyyy!!! Malam tadi tak mau nak gosok... lembab!!)

7. Dulu, sanggup jalan berbatu2 teman bini shopping,
sekarang...tunggu dlm kereta je. Kejap-kejap SMS...."Lama lagi ke?" "Apa aje yg you cari ni...?"

8. Dulu, hebat....!!! sebulan sampai 12 kali...,
sekarang, kalau dapat 12 bulan sekali pun kira hebat juga...

9. Dulu, menunggu pun dah keras....
sekarang, menunggu nak keras...

10. Dulu, isteri nak tidur pakai shorts pun tak boleh, suruh buka..jgn pakai apa-apa.
Sekarang, isteri nak tidur pakai kemban pun kena suruh buka juga.... "Pakai baju yang senonoh sikit tak boleh ke...?"

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Pgggrrhhh...Power Nyer



Aku ada cerita ni... lawak la jugak.. tapi jangan

ketawa tau... Aku baru berkahwin setahun yang lepas

dan duduk dengan isteri aku. Kami duduk berdua sahaja

sebab belum dikurniakan anak. Aku ni ada satu

kegemaran -iaitu makan telur rebus. Aku pun taktahu

kenapa aku suka makan telur rebus, sedap agaknya.

Sebelum aku kahwin, aku memang gila telur rebus. Pagi

petang siang malam makan telur rebus. Tapi semenjak

aku kahwin ni aku terpaksa berkorbanlah, iaitu dengan

meninggalkan tabiat aku ini. Lama juga aku dah tak

pekena telur rebus ni.. sebab orang rumah aku masak

sedap-sedap. . so aku dah tak kisah lagilah..


Ceritanya begini, bulan lepas masa aku balik kerja,

tiba-tiba kereta aku rosak.. akupun telefon bini aku

katakan aku balik lambat sebab kena menapak. Sebab

lapar akupun singgah satu kedai makan tu... ada telur

rebus lah.. akupun makan nasi dengan telur rebus..

lepastu aku order telur rebus lebih lagi untuk

diratah. Sebelum balik aku bungkus lagi 10 biji telur

rebus untuk makan sambil berjalan balik nanti. Tiba je

kat rumah aku rasa amatlah kenyang.. maklumlah balas

dendam sebab lama tak pekena telur rebus. Sebelum aku

masuk kerumah,i steri aku tiba-tiba cakap dia ada

'surprise' untuk aku malam ni. Dia suruh aku tutup

mata dengan kain hitam yang diikat kemas dibelakang

kepalaku. Dan dipimpinnya aku sampai ke meja makan

Aku duduk dikerusi dan isteriku pesan jangan cuba buka

ikatan yang menutup mataku.


Aku nak pergi toilet sebab perutku mula buat hal, tapi

malaslah nak spoilkan 'surprise' isteriku ini. Aku pun

tahan ler... Tetiba telefon berbunyi, isteriku pergi

mengangkatnya. Apa lagi ada chance aku pun melepaskan

kentut yang ditahan sekian lama.. Fuuuuhhh lega

rasanya.... bau boleh tahan... maklumler berapa biji

telur tah aku bedal tadi... Alamak.. ada lagi satu

la.. aku pun angkat sebelah punggung dan lepaskan satu

das lagi.. bunyinya PROOOTTT!! ... fuh bau jangan cakap

beb.. aku pun tak tahan bau dia... aku kipas pakai

tangan angin dia kasi kurang sikit bau dia... adalah

macam bau telur tembelang sikit.. Tetiba aku dengar

bunyi telefon berdering lagi... hai lamanya tunggu

isteri aku ni, aku tak sabar lagi ni nak tahu surprise

dia ni. Aku terasa ada lagilah, kali ni memang aku

rasa power punyalah.. aku kumpul dulu kasi padu..

lepastu aku bangun, tonggeng sikit dan lepaskan angin

taufan tu... PRRROOOOOTTT! !!!... fuhh lega... bergegar

sikit meja makan dibuatnya... peh tak tahan aku bau

dia power gila.. aku tutup hidung aku.. aku rasa bau

dia ada sikit-sikit macam bangkai la.. mau mati bunga

atas meja makan aku ni.. sambil tu aku sebut

'ahhhh.... lega...'. Adalah dekat 5 minit baru bau

bangkai tu hilang.. Lepas tu isteri aku kembali dan

minta maaf sebab lambat.. lalu dia kata 'SURPRISE!!

HAPPY BIRTHDAY!!' dan suruh aku buka kain penutup mata

aku.. laaa birthday aku hari ni le... camne boleh lupa

ni.. Aku buka le kain penutup mata aku.. mulutku terus

melopong... ALAMAK!!! Benda pertama aku lihat.. muka

merah padam pak mertua aku, mak mertua aku, adik ipar

aku dua orang, duduk keliling meja makan. Bos aku

dengan jiran sebelah rumah rumah aku pun ada!!. ? jadi

aku pun nak kaber malu, aku tanya la kat pak mertua

aku.. 'dah lama ke pak sampai?'.

Dan pak mertua aku pun

jawab.'Dah lama. Sebelum kentut pertama lagi!!!

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sayang Mereka ! :)

my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
 
Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa