Online Diary .:Tinta Pena:.: July 2011

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Monday, July 25, 2011

CIRI-CIRI BLOG YANG KURANG DIGEMARI

Assalamualaikum..ha!tTd aku ada baca entry satu blog ni.Entry yang dia tulis tentang penulisan blog.Rasa kena perli pulak bila baca entry tu.Lepas tu aku rasa nak share dengan korang la.Lepas ni jangan la ada yang tacing2 dengan entry yang aku tulis ni yep..Sebab aku pun 2x5 je..

1.Font CAPS LOCK.
Dulu-dulu kita kat sekolah rendah ada belajar kan pasal penggunaan huruf besar dan huruf kecil? Tapi kenapa tak nak aplikasikan benda tu bila tulis blog? Sebab ada sesetengah blog yang suka guna CAPS LOCK dari tajuk sampai ke ending. Kalau emosi tak stabil, terus saya terus tekan tanda ‘X’ yang berwarna merah di bahagian atas sebelah kanan. Rugikan? Penat je kita buat blogwalking dan ping-ping entri blog.         
        
          BUDAK TU SANGAT CANTIK              
          SEDANG MINUM DENGAN KAWAN.

2.Font colourful
Walaupun dah besar panjang ni, kita masih terbawa-bawa sifat ke’tadika’an kita tu. Tulisan semua kaler ada, meriah macam kanak-kanak tadika. Hehe. Tak salah rasanya kalau nak guna kaler-kaler tu untuk highlight point-point penting. Tapi seboleh-bolehnya elakkan penggunaan kaler-kaler yang pelbagai ni nanti pembaca boleh pening baca hasil tulisan korang. Penulisan korang yang menarik boleh jadi tak menarik sebab kaler tulisan ni. Seelok-eloknya guna tulisan kaler hitam je.Pening la nak bace.

              BUDAK TU SANGAT CANTIK              
              SEDANG MINUM DENGAN KAWAN..

3.Lagu auto play.
Kalau ada yang lemah jantung, pembaca mungkin tersentak dengan lagu-lagu autoplay di blog korang. Ni kalau guna lagu-lagu rock dan rancaklah. Kalau lagu-lagu slow, mendayu-dayu rasanya ok lagi kot.
Mungkin ada 3 tindakan yang pembaca akan buat. Pertama: teruskan membaca blog korang sambil layan lagu-lagu tu. Kedua: mute sound system di laptop atau pc dan teruskan membaca. Ketiga: tekan tanda ‘X’ berwarna merah. Jadi buat apa nak tanggung risiko hilang pembaca? Kalau nak letak lagu, letaklah lagu-lagu yang bukan autoplay. So, pilihan pembaca nak dengar atau tak lagu-lagu tu.Contoh lagu(lagu tak boleh paused)yang yang tak digemari:GRATISAN MUSIK.

 4.Tulisan sekejap kecik sekejap besar + ejaan gedik.
                 
    KoWuNK tAt AnEr?5u5ah jewP..AdOiYh PeNiNk BaCe..

Ni lagi satu kegilaan blogger-blogger baru, biasanya remaja-remaja perempuan yang masih bersekolah atau baru habis SPM. Konon nak ikut trend tapi bila baca blog macam ni rasa menyampah pun ada rasanya. Pembaca pun annoying dengan abjad yang dicampur-adukkan dengan nombor. Ingat citarasa korang tak semestinya citarasa pembaca jugak.Elok2 aku pandai baca.terus jadi macam budak baru belajar membaca.Korang ditakdirkan memang pelat ye?budak 5 tahun pun tak pelat macam kamu.Atau aku yang skema?Biarla skema dari pelat.

Dan akhir sekali...Lepas ni jangan ada yang tacing2 dengan aku ye.Walaupun kita seorang blogger.tp kita mesti baca entry blogger lain jugak kan.takkan nak baca entry blog kita je,tu namanya blogger syok sendiri..h0h0. Nanti ada la orang kat luar cakap cakap macam ni..

"Eh' ko tu pun sama je macam aku.Ada hati nak bagi nasihat kat orang.
  
~Dan aku akan jawab macam ni..

"Eh' tp aku tak macam kamu ye.suka hati la..(ok2..jangan tacing2 ye..)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, July 24, 2011

KECANTIKAN SEBENAR SEORANG WANITA

    
  
                Kecantikan selalunya dikaitkan dengan kaum wanita dan tentu sahaja wanita cantik dan indah kerana wanita juga ciptaan Allah. Tetapi di manakah letaknya kecantikan sebenar pada seorang wanita? Jawapannya tentulah berbagai-bagai tafsiran dan pandangan; ada yang mengatakan kecantikan wanita itu pada wajah, bentuk tubuh, tingkah laku atau kebijaksanaannya.  Tetapi apabila kita melihat dari segi penilaian Allah yang sesungguhnya pasti tepat dan benar adalah kecantikan budi pekerti ataupun akhlaknya. Inilah kecantikan hakiki mengikut penilaian Allah. Rasullullah s.a.w. bersabda: “Mukmin yang terbaik adalah yang terbaik akhlaknya.” Mata menilai kecantikan pada rupa. Akal menilai pada fikiran. Nafsu menilai pada bentuk tubuh. Tetapi hati tentulah akhlak dan budi.
               
               Ada ungkapan yang berbunyi , kemusnahan akan menimpa jika wanita mula merasai dirinya cantik dan berbangga dengan kecantikannya. Tetapi menurut Islam jika kecantikan tidak disertai iman yang kuat, maka pemiliknya akan hilang kawalan diri. Dia akan rosak dan merosakkan orang lain. Tanpa Iman, kecantikan akan dipergunakan  ke arah kejahatan dan kemaksiatan, yang akhirnya akan memusnahkan diri pemiliknya dan orang lain.
              
                 Cantik tidak salah, tetapi salah menggunakan kecantikan itulah yang salah. Cantik tapi tak berakhlak umpama bunga yang cantik, tapi jarang yang wangi. Tetapi cantik dan berakhlak , inilah yang hebat, umpama cantiknya wanita solehah pada zaman Rasulullah s.a.w. seperti Ummahatul Mukminin Siti Aisyah r.h.a, Atikah binti Zaid dan lain-lain. 
               
                 Apabila Iman ditanam, syariat ditegakkan , akan berbuahlah akhlak yang mulia. Wajah, perilaku dan peribadi kita akan nampak cantik dan indah. Inilah dikatakan kecantikan yang hakiki. Biar buruk rupa, tapi jangan buruk perangai. Apa gunanya mulut yang cantik kalau kita gunakan untuk mengumpat? Apa gunanya wajah yang cantik kalau mendedahkan aurat?
               
                 Kata orang rambut itu mahkota wanita tetapi sayangnya ia terpaksa ditutup apabila menutup aurat. Bukankah ini menutup kecantikan wanita?.Ingin ditegaskan bahawa kecantikan itu tidak terletak pada rambut, hingga menutup rambut boleh menghilangkan kecantikan wanita. Memang rambut mahkota wanita..justeru itu ianya tidak boleh dipamerkan sesuaka hati. Hanya ratu yang memakai mahkota. Ratu hanya memakai mahkota dalam majlis-majlis tertentu, di hadapan orang-orang tertentu. Dia tidak memakai mahkotanya ke pasar-pasar, ke tempat-tempat awam, kerana takut akan ada orang yang merompak  atau merosakkannya.
               
                 Begitulah rambut pada wanita, jika dianggap mahkota maka ia perlu disimpan dengan baik. Ditutup dengan kain yang sopan. Dan wanita solehah adalah ratu yang hanya mempamerkannya kepada orang yang berhak yakni suaminya. Kecantikan wanita tidak akan terlindung hanya dengan dia memakai tudungnya, kerana ada banyak kecantikan lagi yang boleh dipamerkan misalnya kecantikan tutur kata, tingkah laku dan budi pekerti yang boleh diserlahkan.
              
                    Bagaimana masih boleh kelihatan cantik walaupun telah menutup aurat? Jagalah hal-hal yang lain yang boleh dipamirkan. Misalnya wajah kita biarlah bercahaya, pakaian kita kemas, muka kita bersih dan pandangan kita lembut. Begitu juga dengan kekemasan pakaian. Janganlah menutup aurat sahaja yang dipertahankan tetapi kebersihan dan kekemasannya diabaikan. Itu juga menjadi kewajipan. Memang wanita muslim dilarang memakai haruman yang kuat, tetapi janganlah sampai berbau busuk pula.
               
                  Walaupun anda tidak memiliki wajah yang cantik ( pada pandangan manusia) tetapi itu tidaklah bermakna anda harus rasa malu, jangan hilang bahagia atau resah jiwa kerana kecantikan yang hakiki itu terletak pada akhlak dan pekerti yang baik. Anda mestilah mengatahui kelebihan diri dan manfaatkannya untuk membuang rasa malu tidak bertempat yang singgah di hati anda sekarang. Ingatlah, bijak pandai ada berkata : “Tuhan tidak menciptakan manusia hodoh, tetapi Tuhan mencipta manusia dengan kecantikan yang berbeza.”
               
                    Anda tidak boleh mengubah wajah anda, tetapi anda boleh mengubah kelakuan anda. Dari buruk kepada baik, dari baik kepada yang lebih baik…InsyaAllah. Ramai orang yang cantik pada mulanya, tetapi apabila kita mula bercakap dan bergaul dengannya kita sudah tidak mengkagumi lagi kecantikannya. Sudah ditenggelamkan oleh mulutnya yang celupar, sikapnya yang kasar.
                               
                   Tetapi berapa ramai orang yang mukanya buruk dan sederhana sahaja tetapi apabila kita dekati dan bergaul dengannya, semakin hari semakin menawan pula. Sudah terlindung kekurangan pada wajahnya dek akhlaknya yang baik. Anda boleh menjadi orang itu…

                KECANTIKAN YANG ABADI TERLETAK PADA KEELOKAN ADAB DAN KETINGGIAN ILMU SESEORANG, BUKAN TERLETAK PADA WAJAH DAN PAKAIANNYA. (HAMKA)
Jadilah insan yang cantik dalam erti kata sebenar…

**Orang perempuan yang mencabut bulu kening dan melukis kembali keningnya dengan celak, awas jangan keluar waktu hujan, nanti kening pun hilang. Dah tak cantik.



Rujukan :
Carilah yang cantik : 74 ( Tentang Cinta –Pahroi Mohd Juoi )
Kecantikan itu penting :172 (Biar Betul-Betul – Dr.HM Tuah Iskandar al-Haj)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

kita...

Dari titisan air mata kita belajar MENGERTI,,
Dari rasa khuatir kita belajar PERCAYA,,
Dari rasa kehilangan kita belajar MENGHARGAI,,
Dari rasa bersalah kita belajar MEMAAFKAN,,
Dari sebuah harapan kita belajar BERJUANG,,
Dari sebuah perjuangan kita belajar BERKORBAN,,
Dari sebuah pengorbanan kita belajar KETULUSAN,,
kita ingat:

- 10% dari apa yang kita baca
- 20% dari apa yang kita dengar
- 30% dari apa yang kita lihat
- 50% dari apa kita lihat & dengar
- 80% dari dari apa kita cakap & buat
'Hai anak Adam !
Janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh syaitan,
sebagaimana dia telah mengeluarkan kedua ibu-bapa kamu (Adam dan Hawa) dari syurga,
ia menanggalkan kedua-duanya pakaiannya untuk memperlihatkan kedua-dua auratnya.
Sesungguhnya dia ( Iblis ) dan pengikut-pengikutnya (Syaitan) melihat kamu dari suatu tempat yang kamu tidak boleh melihat mereka.
Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpin bagi orang-orang yang tidak beriman.'
Al-Quran
Surah Al Araf
Ayat 27
 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Istilah ghuraba’

Assalamualaikum. Istilah ghuraba’ ini banyak digunakan oleh orang Islam zaman sekarang. Ghuraba’ ni bolehlah kita anggap ia sebagai orang yang ‘asing’ atau ‘ganjil’.
Asalnya istilah ini adalah dari hadis Rasulullah s.a.w :
Islam itu bermula sebagai sesuatu yang dipandang ganjil. Dan ia akan kembali dipandang ganjil sebagaimana ia bermula. Maka beruntunglah orang-orang yang dipandang ganjil (kerana Islamnya mereka) – Hadith riwayat Muslim
Jadi siapakah ghuraba’ pada zaman sekarang ini?
Mereka ialah orang yang masih berpegang pada al-quran dan sunnah pada zaman ini. Dan selalunya orang begini akan diejek atas pegangannya

Jangan sekadar melihat dan mendengar. Berfikirlah…
Adakah kita sudah tergolong di kalangan golongan ganjil yang dimaksudkan oleh Rasulullah s.a.w?

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Muhasabah Diri Kejap.... :D , CURI MASA SAT 3MINIT... KALO TERLEBEY, I'M SORRY :)



Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? ..

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.....
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ..

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu ....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1... Anda - Patutke aku biarkan teks ini tetap di sini..
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (sebarkan ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2 biar je disini..kalo boleh delete je.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, July 17, 2011

SaMbuTaN IsrAk mIkRaJ Pd nIsFu sYaBaN

YA ! aq tw skola ny lmbt smbut
tp mcm ustaz kta.. slagi mncri ilmu Tuhan , x pnh ada yg lmbt..
aq na cta sikit apa yg trjadi td..
ALHAMDULILLAH..
USTAZ Hambali da brjaya buka hati aq,.
dgn zikirnya yg beralun merdu..
SUBHANALLAH
dh lma aq x zikir mcm 2... dlu kt eshad slalu lha..
ALLAHU AKBAR!!! 
laungana didalam dewan bergema
permainan psikologi ustaz sgt HEBAT ! 
da lma air mata aq x mnits krna ALLAH , dan hri nyh , ustaz bjaya mmatahkan ego aq !
MASYA ALLAH.. HEBAT KUASA TUHAN !
malu aq dgn diri aq..
pengisian2 yg ustaz bg td aq catitkan sgalanya dlm buku
JARANG aq brbuat begitu..tp kali iniii...
SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA BERKUASA!!!
semua kata pujian aq SERAHKAN PADANYA!!!
namun masih lg blom puas untuk aq ...
MUHASABAH DIRI TD BJAYA MEMANCING AQ UNTUK MENGALIR AIR SUCI ITU UNTUK IBU BAPA KU, ALLAH DAN DIRIKU..

BARU KU SEDAR BTAPA KURANGNYA DIRI INI
ASTAGFIRULLAHAL AZIM..
BDOSANYA AQ , X BOLEH D HITUNG LG..
INGIN AQ BRTAUBAT KPADANYA..

YA TUHAN , BERIKANLAH AQ PELUANG SKALI LG UNTUK MMBUKTIKAN KASIH SAYANG DAN CINTAKU SBNARNYA UNTUKMU..

MALU ! ITULAH YG AQ RASA SEKARANG INI !
MALU KEPADA SIAPA?

KEPADANYA !!!!

ALLAHU AKBAR ! BETAPA BERKUASANYA ENGKAU..

HANYA DENGAN MENURUNKAN USTAZ ITU DALAM HIDUPKU SELAMA 2 JAM TD ,
ENGKAU MAMPU MENGHILANGKAN TERUS EGO KAMI..

SEMOGA KITA SEMUA SEMPAT BERTAUBAT..
AMINNN

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sayang Mereka ! :)

my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
 
Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa