Online Diary .:Tinta Pena:.: 2013

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Saturday, September 7, 2013

a new life


hi all.. bersawang? of coz.. haha.. pemalas sikit sekarang.. busy ngan assignment lah bagai..

student's life kan? tak apa.. biar perit dahulu.. biar susah dahulu senang kemudian.
alhamdulillah.. dalam 7 subjek, 1 assignment dah siap and present..hahaha.. 
mentang2 nak final dah kan? assignment pun baru sibuk nak bg sekarang..
dalam masa yg sama pun sibuk dengan test ,kuiz dan sebagainya..

student's life.. 
bila mengadu kat org je , tulah ayat rasmi diorang. student's life..haha

final exam 28.9 ni. banyak kot x baca.. entah sempat ke x.. mudah-mudahan berjayalah kan?

btw, doakan atuk najwa yang sakit dekat sabah sekarang ni. tak boleh nak jenguk. jauh dan masalah pitih..
najwa doakan semoga dia sihat seperti biasa..

doakan jugak untuk kitorang yang nak menghadapi final exam x lama lagi and of coz lah lepas tu semester break! oh yeahhhh.. happy..hahahah

p/s : bila duit MARA nak masuk niiii????

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, June 25, 2013

ASRAMA KPTM BANGI


hai kawan.. dah lama x update bolg kan? tadaaaa... cantik ? muahahahaha.. ini blog A2.. of coz cantik.. but now kitorang kat blog B.. huhuhuhuhu.. btw , ni gambar hostel kitorang.. oh ya , tempat najwa, semua yang tengah , meja , katil , almari and so on.. hahha





 and bawah ni masa kena berhijrah ke blok B .. serious penat.. semua ni sebab intake kitorang(uitm) ramai n kalau x pindah nanti budak KPTM xdak tempat


ni je kot yg najwa nak kongsi..hah, btw , dari hostel nak ke kolej , kalau najwa yg jalan dalam 10-15 minit , tapi kalau yg melenggang boleh sampai 30 minit.. teksi ada.. jgn risau..haha.. sorang seringgit kalau naik 4 org , kalau naik sorang rm4 lah..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, May 28, 2013

macam mana nak buat cimb clicks?

hi kawan ! di keheningan malam ni.. eh, pagi dh kot..haha.. 
hari ni najwa nak kongsi macam mana nak buat cimb click..oh yeah.. perlu kot cimb click ni.. senang nak topup. bayar bil.. :)
cimb clicks ni macam maybank2u lah..
first , korang kenalah menapak ke mana2 cimb bank.. pergi kat machine atm 2.. 
1) masukkan kad
2) amik lah bahasa
3) amik lain2
4) amik cimb clicks e-pin
5) hah , masukkan pin baru korang nak.. tp no pin 2 x boleh sama dengan no pin kad korang.. kena lain..
success ! yeehhhaaaa..haha
pas2, cepat2 balik rumah.. bukak internet.. type cimb clicks.. *tekan situ*
then dia akan keluar macam ni 
 hehe..mula2 korang amik 1st time login 2.. memandangkan korang baru nak buat kan.. oh, buat yg pernah buat tp lupa ID/PASSWORD , boleh tekan forgot id/ forgot password 2.. masa 2 jugak korang akan dapat balik ID & password korang... xperlu nak ke email korang.,
 second.. dia akan keluar form ni.. isi jek apa yg patot.. then tekan submit.. ha , yang ni , passwordnye boleh sama dengan password kad korang/e-pin tadi.. tade masalah..:)

 selesai sudaaa~~ ehehe.. ha. untuk log in , g balik kat muke depan tuh .. and masukkan ID korang... pas2 die akan keluar gamba atas nih.. ha , ingat x yg korang isi secure word 2? inilah gunanya.. kalau secure word ni sama dengan yg korang masukkan , maka letaklah password korang.. kalau x sama , patah balik tekan lupa id sebab korang memang dah konfem salah id..hahak..
kalau dia dah keluar macam ni, maksudnya korang dah berjaya! hahak.. oh yeah , yg 6 tu antara function dia.. untuk check saving korang, tekan my accounts 2.. senang je kan ? selamat mencuba..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, May 26, 2013

nak hilangkan homesick?


hi kawan ! new-post-LAGI?

okay , selepas najwa merepek di post tadi , najwa teringat , masa najwa pi kem permata pintar hari 2, ada sorang kawan ni cakap :
kawan: najwa , pasepa hang x homesick macam aku.. tiap2 hari hang kena dengar aku menangis ja
najwa: mungkin sebab aku duduk asrama n parents aku biasa tinggal aku kat adik beradik dia yg lain kerap..
kawan: **** pun duk asrama jugak tp dia pun homesick
najwa: setiap orang xsama , xpa2 , mungkin aku boleh tolong hang..jgn risau okay..

so , najwa buat apa? mudah , jangan b dia fikir pasal family.. bagi dia sibuk.. then buat benda yg happy dengan dia.. kongsi cerita2 lama ngan dia.. pas2 najwa buat sesi muhasabah diri ngan dia..lepas 2 baru najwa bg pinjam fon najwa untuk dia call family dia.. call lah lama mana pun..xpa.. demi kawan.. :) and alhamdulillah.. positif..lepas seminggu 2 dia x homesick dah.. malah masa parents dia mai melawat pun , ajak dia balik , means x payah duk kat kem 2 , dia tolak, dia nak duduk kat kem 2.. tapi najwa rasa terpulang kat seseorang 2 lahkan.. dia sendiri pun kena sama2 lawan sikap homesick 2.. kalau najwa sorang je beriya2 mesti x jalan kan? hehe.. 

ni je yang najwa boleh kongsi.. semoga korang berjaya okay ! :) lawanlah perasaan negatif 2..x menguntungkan pun.. and sebagai ibu bapa , kita kena lah bagi peluang kat anak2 untuk berdikari..jangan manjakan sangat.. sampai anak menangis x sampai 1 saat terus pujuk *alololo, baby buchuk..jgn nangis sayan, ibu ade ni* oh serious ! budak 2 akan manja nanti.. percayalah~~ najwa ada pengalaman jaga budak kat nursery , and budak 2 memang manja .. bila tanya , begitulah ceritanya.. now budak 2 dah 7 tahun.. 7 tahun dia dimanjakan..memang susah nak ditinggal lah.. dah 6 bulan baru budak 2 boleh biasakan diri :)

itu pendapat najwa lah..korang najwa xtahu.. lain orang lain pandangan kan?



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

senarai barang yg nak di bawa ke KPTM/asrama/IPTA/IPTS ...hehehe..

hi kawan! hari ni , di pagi yang hening + indah dan permai ni , najwa na kongsi barang2 yang akan najwa baa ke KPTM BANGI.. yeah.. najwa daftar 4 june 2013 ni dalam bidang diploma banking.. huhu..IPTA kan xdapat..MARA pun jadi lah.. haha.. asalkan nak belajar .. ye x? kekeke.. okay , seperti yg kawan2 najwa sedia maklum , macam form 3 jugak..masa najwa duk asrama dulu.. ala2 miss perfect gitu..haha.. mana xnye , segala benda najwa bawak sampai ke ubat2-tan.. kakakaka.. instinct seorang bakal doktor suatu masa dahulu..haha.. dulu lah kan.. okay , xnak cakap banyak , nilah benda yang najwa bawak sampai penuh 2 luggage, 2 beg balik kampung tuh , 1 baldi , 1 plastik makanan..hahahha.. makan je kejenye

1. Pakaian
*untuk badan..of coz lah kan..

  • Baju kurung (najwa bawak 7 pasang .. cukup2 1 minggu..haha.. ada macam2 warna , hitam , putih , merah pas2 arna-warni..kakakka..)
  • T-shirt lengan panjang (lengan pendek memang najwa x dak)
  • Seluar track(3 helai, gili2 lah kan 
  • slack(3 jugak
  • jeans (1 je)
  • Baju tidur (as for najwa , najwa pakai pyjamas ngan kaftan.. 2 helai lah)
  • Kain batik (untuk mandi 1 ngan untuk dibawa tidur..haha.. memang najwa wajib peluk bantal peluk ngan kain batik..xtau nape..)
  • Sweater (suke hatilah.. tapi kalau tengok dalam tv cerita budak2 kolej/u , diorang mesti pakai masa lepak2 aktu malam..haha..pengaruh)
  • Inner & BABIES..(sgt penting.. hahah.. segan lah jugak nak type, tp bila difikirkan balik , semua orang pakai..haha)
  • Tuala (waaa! mestilah wajib.. kang nak lap badan guna apa?)
*untuk kepala korang
    • Tudung bawal(najwa rasa wajib untu budak 1st sem macam najwa terutama untuk mingu orentasi.. mungkin hitam & putih palin penting..then nak tambah ariani ke yuna ke terpulang..hahak)
    • Anak tudung (najwa x pakai.. jujur..haha.. tapi hairband perlulah..)
    • Brooch (najwa dah letak khas dalam 1 bekas)
    • Getah rambut & sepit rambut & cekak
    *that's y orang perempuan ni bawak beg berlambak..haha.. baru sampai kepala dan penuh 2 beg

    *untul kaki.. :)
    • Stoking (najwa bawak 1 je arna hitam sebab najwa x pakai sangat pun.. huhu)
    • Kasut hitam/kasut sukan (sangat penting.. x kan nak ke padang pakai heels kan? haha.. for kasut hitam 2 , kalau kulit , bdipersilakan bawak kiwi..haha)
    • Kasut utk ke kuliah (nak heels ke, sandal ke, terpulang.. najwa pakai sandal je..ingat nak angkut semua kasut mula2, tp beg x cukup..hahha)
    2.Penjagaan diri
    • Sabun mandi (tolong jangan jadi pengotor.. haha)
    • Shampoo/perapi/minyak rambut.. (lengkap okay..najwa bawak semua yg botol besar, nak jimat ekonomi kat sana sbb tahan lama sikit)
    • Pencuci muka/toner/segala krim2 (perempuan mesti ada.. laki pon najwa tau banyak yang ada sebab kazen2 najwa yg laki terlalu jaga..haha)
    • Ubat gigi + berus gigi (sekali lagi, jangan jadi pengotor..haha)
    • Perfume (untuk dipakai takut x sempat mandi..hahahhaha)
    • Bedak .. (xkisah lah yang compact ke ape)
    • Losyen (najwa pakai yang baby johnson..)
    • Pewangi celah ketiak.. (x senonohnye lah anak dara ni..haha.. btw, ini penting)
    • Nail clipper & shaver & cotton buds& sikat (selalunya ramai kawan2 najwa x bawak sebab diorang tau najwa ada banyak.. sangat kurang asam)
    Laundry
    • Hanger/pengepit baju (bawaklah banyak sikit.. sebab korang pemalas.. nak tunggu 1 minggu kumpul baju baru nak basuh..hahah)
    • Bakul baju kotor (najwa bawak !agak mahal.. rm39.90 kat big aeon)
    • Sabun basuh baju & softener 
    • Berus basuh baju
    • Baldi & gayung  (xdapat dipisahkan..ada yang cakap x payah bawak dari rumah , beli kat sana , tp bagi najwa , baik bawak dari rumah , kat sana x kalut dah.. pi daftar n check-in je..muahaha)
    • Iron/iron board (iron board najwa x bawak..menyusahkan.. iron akan difikirkan..haha)
    • Bakul kecik (utk letak barang2 mandi)
    3.Stationery
    • Pen/pensel/liquid paper
    • Stapler/ubat stepler
    • Bekas pensel
    • A4 paper/foolscap paper
    • Sticky pad (utk nota2 penting ke..)
    • double tape, salotape , puncher
    • pisau , klip paper , gunting ,pemadam
    • pembaris ,highlight , marker ,permanent 
    *oh ya! sangat miss perfect di sini
    4. Keagamaan
    • Telekung/kain sembahyang
    • Sejadah
    • Al-Quran/mathurat (boleh baca sebelum tidur surah al-mulk & al-kahfi)
    5. Bilik
    • Cadar katil & selimut & sarung bantal & bantal peluk (najwa bawak bandal , sarung bantal , cadar je)
    • Jam loceng (najwa x bawak pon..pakai henpon jek)
    • Tong sampah kecik (wajib bagi najwa)
    • Cermin kecik (habuan nak belek muka)
    • Kunci mangga (untuk locker..xtau lah perlu ke x , tp bawak untuk spare.. takut perlu.. kalau xperlu , sebelum parents balik nanti , bglh..hahha)
    • Plastik bag(najwa baak untuk buh kat tong sampah)
    • Kalendar (sesaja)
    • Extension plug (senang nak bukak serentak..laptop,cas phone,)
    • Pewangi locker
    6.Stok makanan & alatan memakan
    • Minuman 3 in 1... (nescafe,horlicks,milo,)
    • nestum (haha..feberet nih.)
    • Makanan segera (maggi ke bubur nasik ke)
    • Biskut2... (najwa bawak biskut lexus..)
    • Cokelat (najwa bawak sweat & sour , kkopiko, hacks..wah..banyaknye)
    • Tupperware
    • Pinggan/mangkuk/cawan/mug/sudu/garfu (kalau x bawak , segala minuman 3 in 1 ngan makanan segera 2 nak letak mana?)
    • Botol air 
    • Thermos
    7.Gadget
    najwa bukan anak orang kaya , jadi yang najwa mampu bawak hanyalah hp ngan lappy je
    • Laptop/charger laptop/pendrive 
    • Henpon/charger/USB/earphone
    • Kamera/USB/charger battery (xperlu kot)
    • MP3/mp4/USB/earphone (langsung xbawak)
    • Broadband (wajjib untuk najwa..)
    8. Emergency
    • Panadol
    • Minyak kapak/minyak gamat/minyak angin
    • Losyen pati halia 
    • Ubat nyamuk.. (baak yang boleh cucuk kat plug..mudah)
    • Ubat gegat(perlu ke?)
    • sewing kit... 
    • IC/lesen memandu/kad ATM
    9. Dokumen-dokumen
    • Gambar pasport (prepare)
    • Salinan ic kita & mak ayah & surat branak/sijil berhenti
    • Borang2 yg di suruh bawak
    • result X-ray/medical check up 
    • Fail sijil original punya

    actually najwa pun tengah tunggu tindakbalas sorang senior ni tentang keperluan di KPTM.. tapi dia x bg apa2 jawapan lagi..so setakat ni , yang ni jelah yang najwa bawak..ni pun dah banyak..huhuhu..
    btw , cerdit untuk kaka comel nih kak siti khadijah dan kawan comel ni qalbi .. thanks.. hehe..

    okay , semoga dapat membantu korang masuk ke u nanti.. najwa doakan korang semua berjaya.. alang2 tu biar sampai anugerah dekan.. :) amin.. selmat bercuti!


    Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

    Sayang Mereka ! :)

    my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
    my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
     
    Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa