Online Diary .:Tinta Pena:.: May 2013

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Tuesday, May 28, 2013

macam mana nak buat cimb clicks?

hi kawan ! di keheningan malam ni.. eh, pagi dh kot..haha.. 
hari ni najwa nak kongsi macam mana nak buat cimb click..oh yeah.. perlu kot cimb click ni.. senang nak topup. bayar bil.. :)
cimb clicks ni macam maybank2u lah..
first , korang kenalah menapak ke mana2 cimb bank.. pergi kat machine atm 2.. 
1) masukkan kad
2) amik lah bahasa
3) amik lain2
4) amik cimb clicks e-pin
5) hah , masukkan pin baru korang nak.. tp no pin 2 x boleh sama dengan no pin kad korang.. kena lain..
success ! yeehhhaaaa..haha
pas2, cepat2 balik rumah.. bukak internet.. type cimb clicks.. *tekan situ*
then dia akan keluar macam ni 
 hehe..mula2 korang amik 1st time login 2.. memandangkan korang baru nak buat kan.. oh, buat yg pernah buat tp lupa ID/PASSWORD , boleh tekan forgot id/ forgot password 2.. masa 2 jugak korang akan dapat balik ID & password korang... xperlu nak ke email korang.,
 second.. dia akan keluar form ni.. isi jek apa yg patot.. then tekan submit.. ha , yang ni , passwordnye boleh sama dengan password kad korang/e-pin tadi.. tade masalah..:)

 selesai sudaaa~~ ehehe.. ha. untuk log in , g balik kat muke depan tuh .. and masukkan ID korang... pas2 die akan keluar gamba atas nih.. ha , ingat x yg korang isi secure word 2? inilah gunanya.. kalau secure word ni sama dengan yg korang masukkan , maka letaklah password korang.. kalau x sama , patah balik tekan lupa id sebab korang memang dah konfem salah id..hahak..
kalau dia dah keluar macam ni, maksudnya korang dah berjaya! hahak.. oh yeah , yg 6 tu antara function dia.. untuk check saving korang, tekan my accounts 2.. senang je kan ? selamat mencuba..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, May 26, 2013

nak hilangkan homesick?


hi kawan ! new-post-LAGI?

okay , selepas najwa merepek di post tadi , najwa teringat , masa najwa pi kem permata pintar hari 2, ada sorang kawan ni cakap :
kawan: najwa , pasepa hang x homesick macam aku.. tiap2 hari hang kena dengar aku menangis ja
najwa: mungkin sebab aku duduk asrama n parents aku biasa tinggal aku kat adik beradik dia yg lain kerap..
kawan: **** pun duk asrama jugak tp dia pun homesick
najwa: setiap orang xsama , xpa2 , mungkin aku boleh tolong hang..jgn risau okay..

so , najwa buat apa? mudah , jangan b dia fikir pasal family.. bagi dia sibuk.. then buat benda yg happy dengan dia.. kongsi cerita2 lama ngan dia.. pas2 najwa buat sesi muhasabah diri ngan dia..lepas 2 baru najwa bg pinjam fon najwa untuk dia call family dia.. call lah lama mana pun..xpa.. demi kawan.. :) and alhamdulillah.. positif..lepas seminggu 2 dia x homesick dah.. malah masa parents dia mai melawat pun , ajak dia balik , means x payah duk kat kem 2 , dia tolak, dia nak duduk kat kem 2.. tapi najwa rasa terpulang kat seseorang 2 lahkan.. dia sendiri pun kena sama2 lawan sikap homesick 2.. kalau najwa sorang je beriya2 mesti x jalan kan? hehe.. 

ni je yang najwa boleh kongsi.. semoga korang berjaya okay ! :) lawanlah perasaan negatif 2..x menguntungkan pun.. and sebagai ibu bapa , kita kena lah bagi peluang kat anak2 untuk berdikari..jangan manjakan sangat.. sampai anak menangis x sampai 1 saat terus pujuk *alololo, baby buchuk..jgn nangis sayan, ibu ade ni* oh serious ! budak 2 akan manja nanti.. percayalah~~ najwa ada pengalaman jaga budak kat nursery , and budak 2 memang manja .. bila tanya , begitulah ceritanya.. now budak 2 dah 7 tahun.. 7 tahun dia dimanjakan..memang susah nak ditinggal lah.. dah 6 bulan baru budak 2 boleh biasakan diri :)

itu pendapat najwa lah..korang najwa xtahu.. lain orang lain pandangan kan?



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

senarai barang yg nak di bawa ke KPTM/asrama/IPTA/IPTS ...hehehe..

hi kawan! hari ni , di pagi yang hening + indah dan permai ni , najwa na kongsi barang2 yang akan najwa baa ke KPTM BANGI.. yeah.. najwa daftar 4 june 2013 ni dalam bidang diploma banking.. huhu..IPTA kan xdapat..MARA pun jadi lah.. haha.. asalkan nak belajar .. ye x? kekeke.. okay , seperti yg kawan2 najwa sedia maklum , macam form 3 jugak..masa najwa duk asrama dulu.. ala2 miss perfect gitu..haha.. mana xnye , segala benda najwa bawak sampai ke ubat2-tan.. kakakaka.. instinct seorang bakal doktor suatu masa dahulu..haha.. dulu lah kan.. okay , xnak cakap banyak , nilah benda yang najwa bawak sampai penuh 2 luggage, 2 beg balik kampung tuh , 1 baldi , 1 plastik makanan..hahahha.. makan je kejenye

1. Pakaian
*untuk badan..of coz lah kan..

  • Baju kurung (najwa bawak 7 pasang .. cukup2 1 minggu..haha.. ada macam2 warna , hitam , putih , merah pas2 arna-warni..kakakka..)
  • T-shirt lengan panjang (lengan pendek memang najwa x dak)
  • Seluar track(3 helai, gili2 lah kan 
  • slack(3 jugak
  • jeans (1 je)
  • Baju tidur (as for najwa , najwa pakai pyjamas ngan kaftan.. 2 helai lah)
  • Kain batik (untuk mandi 1 ngan untuk dibawa tidur..haha.. memang najwa wajib peluk bantal peluk ngan kain batik..xtau nape..)
  • Sweater (suke hatilah.. tapi kalau tengok dalam tv cerita budak2 kolej/u , diorang mesti pakai masa lepak2 aktu malam..haha..pengaruh)
  • Inner & BABIES..(sgt penting.. hahah.. segan lah jugak nak type, tp bila difikirkan balik , semua orang pakai..haha)
  • Tuala (waaa! mestilah wajib.. kang nak lap badan guna apa?)
*untuk kepala korang
    • Tudung bawal(najwa rasa wajib untu budak 1st sem macam najwa terutama untuk mingu orentasi.. mungkin hitam & putih palin penting..then nak tambah ariani ke yuna ke terpulang..hahak)
    • Anak tudung (najwa x pakai.. jujur..haha.. tapi hairband perlulah..)
    • Brooch (najwa dah letak khas dalam 1 bekas)
    • Getah rambut & sepit rambut & cekak
    *that's y orang perempuan ni bawak beg berlambak..haha.. baru sampai kepala dan penuh 2 beg

    *untul kaki.. :)
    • Stoking (najwa bawak 1 je arna hitam sebab najwa x pakai sangat pun.. huhu)
    • Kasut hitam/kasut sukan (sangat penting.. x kan nak ke padang pakai heels kan? haha.. for kasut hitam 2 , kalau kulit , bdipersilakan bawak kiwi..haha)
    • Kasut utk ke kuliah (nak heels ke, sandal ke, terpulang.. najwa pakai sandal je..ingat nak angkut semua kasut mula2, tp beg x cukup..hahha)
    2.Penjagaan diri
    • Sabun mandi (tolong jangan jadi pengotor.. haha)
    • Shampoo/perapi/minyak rambut.. (lengkap okay..najwa bawak semua yg botol besar, nak jimat ekonomi kat sana sbb tahan lama sikit)
    • Pencuci muka/toner/segala krim2 (perempuan mesti ada.. laki pon najwa tau banyak yang ada sebab kazen2 najwa yg laki terlalu jaga..haha)
    • Ubat gigi + berus gigi (sekali lagi, jangan jadi pengotor..haha)
    • Perfume (untuk dipakai takut x sempat mandi..hahahhaha)
    • Bedak .. (xkisah lah yang compact ke ape)
    • Losyen (najwa pakai yang baby johnson..)
    • Pewangi celah ketiak.. (x senonohnye lah anak dara ni..haha.. btw, ini penting)
    • Nail clipper & shaver & cotton buds& sikat (selalunya ramai kawan2 najwa x bawak sebab diorang tau najwa ada banyak.. sangat kurang asam)
    Laundry
    • Hanger/pengepit baju (bawaklah banyak sikit.. sebab korang pemalas.. nak tunggu 1 minggu kumpul baju baru nak basuh..hahah)
    • Bakul baju kotor (najwa bawak !agak mahal.. rm39.90 kat big aeon)
    • Sabun basuh baju & softener 
    • Berus basuh baju
    • Baldi & gayung  (xdapat dipisahkan..ada yang cakap x payah bawak dari rumah , beli kat sana , tp bagi najwa , baik bawak dari rumah , kat sana x kalut dah.. pi daftar n check-in je..muahaha)
    • Iron/iron board (iron board najwa x bawak..menyusahkan.. iron akan difikirkan..haha)
    • Bakul kecik (utk letak barang2 mandi)
    3.Stationery
    • Pen/pensel/liquid paper
    • Stapler/ubat stepler
    • Bekas pensel
    • A4 paper/foolscap paper
    • Sticky pad (utk nota2 penting ke..)
    • double tape, salotape , puncher
    • pisau , klip paper , gunting ,pemadam
    • pembaris ,highlight , marker ,permanent 
    *oh ya! sangat miss perfect di sini
    4. Keagamaan
    • Telekung/kain sembahyang
    • Sejadah
    • Al-Quran/mathurat (boleh baca sebelum tidur surah al-mulk & al-kahfi)
    5. Bilik
    • Cadar katil & selimut & sarung bantal & bantal peluk (najwa bawak bandal , sarung bantal , cadar je)
    • Jam loceng (najwa x bawak pon..pakai henpon jek)
    • Tong sampah kecik (wajib bagi najwa)
    • Cermin kecik (habuan nak belek muka)
    • Kunci mangga (untuk locker..xtau lah perlu ke x , tp bawak untuk spare.. takut perlu.. kalau xperlu , sebelum parents balik nanti , bglh..hahha)
    • Plastik bag(najwa baak untuk buh kat tong sampah)
    • Kalendar (sesaja)
    • Extension plug (senang nak bukak serentak..laptop,cas phone,)
    • Pewangi locker
    6.Stok makanan & alatan memakan
    • Minuman 3 in 1... (nescafe,horlicks,milo,)
    • nestum (haha..feberet nih.)
    • Makanan segera (maggi ke bubur nasik ke)
    • Biskut2... (najwa bawak biskut lexus..)
    • Cokelat (najwa bawak sweat & sour , kkopiko, hacks..wah..banyaknye)
    • Tupperware
    • Pinggan/mangkuk/cawan/mug/sudu/garfu (kalau x bawak , segala minuman 3 in 1 ngan makanan segera 2 nak letak mana?)
    • Botol air 
    • Thermos
    7.Gadget
    najwa bukan anak orang kaya , jadi yang najwa mampu bawak hanyalah hp ngan lappy je
    • Laptop/charger laptop/pendrive 
    • Henpon/charger/USB/earphone
    • Kamera/USB/charger battery (xperlu kot)
    • MP3/mp4/USB/earphone (langsung xbawak)
    • Broadband (wajjib untuk najwa..)
    8. Emergency
    • Panadol
    • Minyak kapak/minyak gamat/minyak angin
    • Losyen pati halia 
    • Ubat nyamuk.. (baak yang boleh cucuk kat plug..mudah)
    • Ubat gegat(perlu ke?)
    • sewing kit... 
    • IC/lesen memandu/kad ATM
    9. Dokumen-dokumen
    • Gambar pasport (prepare)
    • Salinan ic kita & mak ayah & surat branak/sijil berhenti
    • Borang2 yg di suruh bawak
    • result X-ray/medical check up 
    • Fail sijil original punya

    actually najwa pun tengah tunggu tindakbalas sorang senior ni tentang keperluan di KPTM.. tapi dia x bg apa2 jawapan lagi..so setakat ni , yang ni jelah yang najwa bawak..ni pun dah banyak..huhuhu..
    btw , cerdit untuk kaka comel nih kak siti khadijah dan kawan comel ni qalbi .. thanks.. hehe..

    okay , semoga dapat membantu korang masuk ke u nanti.. najwa doakan korang semua berjaya.. alang2 tu biar sampai anugerah dekan.. :) amin.. selmat bercuti!


    Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

    Sayang Mereka ! :)

    my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
    my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
     
    Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa