Online Diary .:Tinta Pena:.: welcome to KPTM guys.. ;)

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Wednesday, February 5, 2014

welcome to KPTM guys.. ;)

hye semua.. hamboi3.. kawan najwa semua pakat2 bercerita pasal depa punya tempat belajar..
so.. najwa pun nak jugak bercerita pasal KPTM ni..
oh.. maybe panjang sikit entry kali ni..
sudi2lah baca yer.. tambah2 untuk lepasan SPM.. :)
KPTM? apa tu? x pernah dengar pun
okay ke? diluluskan kerajaan ke?
KPTM adalah singkatan untuk Kolej Poly-Tech MARA
mmg diluluskan kerajaan memandangkan dia ada program kerjasama dengan UITM
mesti mahal kan?
mahal tu tak lah mahal sangat macam Taylor, UniKL..
ada pinjaman MARA.
jangan risau kalau korang kena hutang MARA samoai 32000 mcm najwa..
kalau result okay, akan ada potongan..
ada senior yg kena bayar 7000 ja..
ada yg free sebab dekan every sem.. (jealous)
know what? orang mungkin kata belajar sini boleh berjaya ke x..
but , bg najwa, najwa rasa tak mustahil... alahamdulillah.. 
sem satu najwa dapat pointer yg agak memuaskan.. 
tadaaa
setelah penat bertungkus lumus study dengan kawan2, inilah hasilnya..
walaupun bukan 4 flat.. tp masih bersyukur..

so, di sini najwa nak tegaskan, walaupun rasa down dengan result SPM, tak semestinya kita akan teruk sampai bila2..
peluang sentiasa ada.. terpulang pada cara kita nak grab peluang tu..
belajar kat mana2 pun sama saja..
ada ja dri matrik sambung dip under uitm kat sini.. nampak x?

so, najwa belajar di KPTM bangi under UITM dalam cos banking.
(pssttt, nak beli buku meh la.. hehe)
KPTM bangi ni KPTM terbesar antara semua KPTM di Malaysia..
ada dua cara pinjaman, MARA or PTPTN ( x disarankan.. lambat dpt)
sem 1 x dapat elaun but penghujung sem 1 nanti dia akan bg sekali gus elaun sem satu 
selama 4 bulan + otherssss.. mmg banyak lah.. 
ada yg tukar fon, berjimba.. ( termasuk) haha..

nak daftar x susah... click ja page kptm.edu.my.. 
isi form.. bukan susah pun. confirm dapat..
tp kena cepat sebab sekarang ramai yg nak masuk KPTM..
MARA ni nak bantu pelajar Melayu sebenarnya (UITM)
bg yg dapat anugerah naib canselor , korang akan ditawarkan study dekat oversea dan ditanggung MARA SEPENUHNYA!!

untung x?
kalau kerajaan lah kan.. korang pinjam PT, xdak diskaun pun untuk yg dapat dekan kan?
but MARA, ada.. untuk sangat..

facilities dekat KPTM ni mungkin x sehebat tempat lain sebab dah lama.. tp  yg penting nak belajar kan?

ni ja kot.. kalau ada nak tanya, sudi2 kan lah.. 
kalau x sibuk, najwa reply secepatnya.. 
nak tanya pasal daftar ke, document ke, buku ke, subject apa je untuk sem satu ( under UITM je ye.. KPTM  punya subject najwa x tahu sbb najwa UITM-KPTM)

okay.. jumpa lg dlam entry akan datang.. :)

p/s: sekarang najwa tersangat2 JARANG buka blog sbb busy sangat2. najwa minta maaf dekat akak2 abang2 adik2 yg bertanya pasal KPTM. so najwa sangat2 galakkan korang tanya najwa dekat FB or TWITTER(@nnajwa54) sebab at least ada notification. 

tapi najwa x jamin najwa akan reply on the spot sbb najwa mmg busy tambah2 dah final year.

or else blh wechat najwa (najwa5495). hal berkaitan belajar sahaja yg najwa layan ye (tapi kalau nak tanya apa yang nak kena bawa ke asrama ke tanya je laaa. yg nonsense mmg najwa x layan :) )

lastly, welcome to KPTM, welcome tu dunia kolej, universiti dan sebagainya. :) 



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

17 0000 kiut miut berceloteh:

YanaMuhd said...

WAH info yg menarik :D ty
sy lepasan SPM..
btw cos banking tu mcm mne?

Nurul Najwa said...

untuk sem 1 dan dua, tak ada kena mengena dengan banking lg. sem 3 nanti baru ada operation in banking and semua pasal banking.. :)

Sha Aisyah said...

Kak mohon kene lepas tggu result spm ke ?

Nurul Najwa said...

aah.. dapat result, terus mohon. sebab sekarang kptm tolak orang.. ramai sangat... lepas mohon kalau rasa x minat course tu, boleh emailkan kat diorang nak tukar course, tp pastikan sebelum daftar.

deena nina said...

cos apa lagi yang ditawarkan ?

Nurul Najwa said...

Investment,bisnes management. Bisnes Study, banking, pra dip, ni under uitm sahaja yg ada di bangi. Kalau di kptm kl ada akaun untuk under uitm. Di pahang ada, kelantan, terengganu, kedah and merata lg. Banyak kursus ditawarkan under uitm. Tp di bangi cuma ada yang tu ja.. under kptm najwa , pasti..

Nurul Najwa said...

Under kptm najwa x pasti. Typo td. Sorry..

Anonymous said...

Under uitm mmg murah ... klau kptm je mhal sme dgn unikl ...i tahu cos i dh sem 3 kptm .

Anonymous said...

Kemasukan untuk uitm kptm dibuka bila ye? Untuk jun 2014 dah ditutup. Najwa tahu tak bila next application buka?

Nurul Najwa said...

anonymous, samalah. sy pun sem 3 and ada best friend masuk under kptm di uitm bangi .

anonymous, akan dibuka untuk intake bulan 11. bulan 10 mungkin dibuka borang kemasukan. sentiasa tgk laman web kptm ye.. :)

Anonymous said...

Assalam, saya nk tnye,

1.saudari stdy under mara ke?
2.elaun mara bagi sebulan brape?
3.yuran asrama sebulan byr brp?
4.sistem pointer di kptm based on 100% exam bertulis ke? Ke ade yg amek marks from presentation, assignment?
5.brpe ramai yg diterima di kptm bangi utk kos banking.? satu kuliah, brpe org.?
6.bnyk x buku2x yg digunakan?

setakat ni,itu je... maaf, bnyk tnye...trima kasih ;)

Nurul Najwa said...

waalaikumussalam
1) yes under MARA. but now MARA is quite strict about the documentation.
2) i got 630 per month. ada jugak duit untu laptop,yuran,buku dan sebagainya.
3)asrama untuk batch najwa 1080 selama satu sem. untuk new batch najwa x pasti sebab dah lain
4)untuk student kptm najwa x pasti exam macam mana. untuk uitm-kptm semuanya 100% berdasarkan pekeliling uitm. lebih kepada anak tiri uitm tp anak angkat kptm :(
5) tak pasti. kalau ramai mohon dptla. dia akan buka kelas sebanyak mungkin. batch njwa paling ramai smpai banking ada 9 section. batch bawah najwa ada 1 section je banking. batch lg bawah ada 6 section. paling ramai 27 orang setakat ni dlm class najwa.
6) untuk student kptm x pasti banyak or x. untuk uitm ikut buku uitm. at least 1 subject 2 buku. ada yg sampai 3@4

Anonymous said...

Bahasa pengajaran 100% bahasa inggeris ke sebab saya agak lemah dalam bahasa inggeris...

Anonymous said...

sama laa saya pun macam tu...mase presentation pun wajib ke kite cakap guna bahasa inggeris....

Unknown said...

hi sis , saya dapat kptm kb dip in agro tech . so how ? kasi pandangan sikit em

Unknown said...

hi sis , saya dapat kptm kb dip in agro tech . so how ? kasi pandangan sikit em

Fatintera XD said...

Assalam sis najwa mcm mana nak tukar course ya..

Sayang Mereka ! :)

my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
 
Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa