Online Diary .:Tinta Pena:.: nak hilangkan homesick?

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Sunday, May 26, 2013

nak hilangkan homesick?


hi kawan ! new-post-LAGI?

okay , selepas najwa merepek di post tadi , najwa teringat , masa najwa pi kem permata pintar hari 2, ada sorang kawan ni cakap :
kawan: najwa , pasepa hang x homesick macam aku.. tiap2 hari hang kena dengar aku menangis ja
najwa: mungkin sebab aku duduk asrama n parents aku biasa tinggal aku kat adik beradik dia yg lain kerap..
kawan: **** pun duk asrama jugak tp dia pun homesick
najwa: setiap orang xsama , xpa2 , mungkin aku boleh tolong hang..jgn risau okay..

so , najwa buat apa? mudah , jangan b dia fikir pasal family.. bagi dia sibuk.. then buat benda yg happy dengan dia.. kongsi cerita2 lama ngan dia.. pas2 najwa buat sesi muhasabah diri ngan dia..lepas 2 baru najwa bg pinjam fon najwa untuk dia call family dia.. call lah lama mana pun..xpa.. demi kawan.. :) and alhamdulillah.. positif..lepas seminggu 2 dia x homesick dah.. malah masa parents dia mai melawat pun , ajak dia balik , means x payah duk kat kem 2 , dia tolak, dia nak duduk kat kem 2.. tapi najwa rasa terpulang kat seseorang 2 lahkan.. dia sendiri pun kena sama2 lawan sikap homesick 2.. kalau najwa sorang je beriya2 mesti x jalan kan? hehe.. 

ni je yang najwa boleh kongsi.. semoga korang berjaya okay ! :) lawanlah perasaan negatif 2..x menguntungkan pun.. and sebagai ibu bapa , kita kena lah bagi peluang kat anak2 untuk berdikari..jangan manjakan sangat.. sampai anak menangis x sampai 1 saat terus pujuk *alololo, baby buchuk..jgn nangis sayan, ibu ade ni* oh serious ! budak 2 akan manja nanti.. percayalah~~ najwa ada pengalaman jaga budak kat nursery , and budak 2 memang manja .. bila tanya , begitulah ceritanya.. now budak 2 dah 7 tahun.. 7 tahun dia dimanjakan..memang susah nak ditinggal lah.. dah 6 bulan baru budak 2 boleh biasakan diri :)

itu pendapat najwa lah..korang najwa xtahu.. lain orang lain pandangan kan?



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

6 0000 kiut miut berceloteh:

AiSyA LiEzA said...

hehehhe... ssh nak ilangkan homesick..ngee~~ cuma boleh kurangkan sikit je.. xD

aina adlina said...

hahakk.. memang2.. kawan saya pun amek masa..

Nana Liena said...

bawa la gambar ka kain batik ka..tiap malam bau..hehe.. nice tips..selamat belajar ea. ^^

Nurul Najwa said...

hehee... takut kalau bawak bende2 2 kang nangis lagi terok.. hehe.. tp benda ni terpulang kat org 2 lah kan mcm mna nak lawan.. kita hanya membantu.. :)

MR & MRS MAKMUM said...

adat la rindukan rumah family semua ~

Nurul Najwa said...

ya.. memang adat..tp kalau setiap hari nangis nak balik rumah, x boleh tidur lah.. rasa2nya , roommate akan x selesa nanti.. tp rommate 2 boleh bantu untuk dia kurangkan sikit kerinduan 2.. :)

Sayang Mereka ! :)

my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
 
Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa