Online Diary .:Tinta Pena:.: senarai barang yg nak di bawa ke KPTM/asrama/IPTA/IPTS ...hehehe..

Total Pageviews

ini cerita saya.. cerita tentang seorang gadis remaja.. :NURUL NAJWA:

Nak Sedekah ?? Tekan bawah! :)

Jom Ikut Najwa! Najwa Ikut Balik :)

Sunday, May 26, 2013

senarai barang yg nak di bawa ke KPTM/asrama/IPTA/IPTS ...hehehe..

hi kawan! hari ni , di pagi yang hening + indah dan permai ni , najwa na kongsi barang2 yang akan najwa baa ke KPTM BANGI.. yeah.. najwa daftar 4 june 2013 ni dalam bidang diploma banking.. huhu..IPTA kan xdapat..MARA pun jadi lah.. haha.. asalkan nak belajar .. ye x? kekeke.. okay , seperti yg kawan2 najwa sedia maklum , macam form 3 jugak..masa najwa duk asrama dulu.. ala2 miss perfect gitu..haha.. mana xnye , segala benda najwa bawak sampai ke ubat2-tan.. kakakaka.. instinct seorang bakal doktor suatu masa dahulu..haha.. dulu lah kan.. okay , xnak cakap banyak , nilah benda yang najwa bawak sampai penuh 2 luggage, 2 beg balik kampung tuh , 1 baldi , 1 plastik makanan..hahahha.. makan je kejenye

1. Pakaian
*untuk badan..of coz lah kan..

  • Baju kurung (najwa bawak 7 pasang .. cukup2 1 minggu..haha.. ada macam2 warna , hitam , putih , merah pas2 arna-warni..kakakka..)
  • T-shirt lengan panjang (lengan pendek memang najwa x dak)
  • Seluar track(3 helai, gili2 lah kan 
  • slack(3 jugak
  • jeans (1 je)
  • Baju tidur (as for najwa , najwa pakai pyjamas ngan kaftan.. 2 helai lah)
  • Kain batik (untuk mandi 1 ngan untuk dibawa tidur..haha.. memang najwa wajib peluk bantal peluk ngan kain batik..xtau nape..)
  • Sweater (suke hatilah.. tapi kalau tengok dalam tv cerita budak2 kolej/u , diorang mesti pakai masa lepak2 aktu malam..haha..pengaruh)
  • Inner & BABIES..(sgt penting.. hahah.. segan lah jugak nak type, tp bila difikirkan balik , semua orang pakai..haha)
  • Tuala (waaa! mestilah wajib.. kang nak lap badan guna apa?)
*untuk kepala korang
    • Tudung bawal(najwa rasa wajib untu budak 1st sem macam najwa terutama untuk mingu orentasi.. mungkin hitam & putih palin penting..then nak tambah ariani ke yuna ke terpulang..hahak)
    • Anak tudung (najwa x pakai.. jujur..haha.. tapi hairband perlulah..)
    • Brooch (najwa dah letak khas dalam 1 bekas)
    • Getah rambut & sepit rambut & cekak
    *that's y orang perempuan ni bawak beg berlambak..haha.. baru sampai kepala dan penuh 2 beg

    *untul kaki.. :)
    • Stoking (najwa bawak 1 je arna hitam sebab najwa x pakai sangat pun.. huhu)
    • Kasut hitam/kasut sukan (sangat penting.. x kan nak ke padang pakai heels kan? haha.. for kasut hitam 2 , kalau kulit , bdipersilakan bawak kiwi..haha)
    • Kasut utk ke kuliah (nak heels ke, sandal ke, terpulang.. najwa pakai sandal je..ingat nak angkut semua kasut mula2, tp beg x cukup..hahha)
    2.Penjagaan diri
    • Sabun mandi (tolong jangan jadi pengotor.. haha)
    • Shampoo/perapi/minyak rambut.. (lengkap okay..najwa bawak semua yg botol besar, nak jimat ekonomi kat sana sbb tahan lama sikit)
    • Pencuci muka/toner/segala krim2 (perempuan mesti ada.. laki pon najwa tau banyak yang ada sebab kazen2 najwa yg laki terlalu jaga..haha)
    • Ubat gigi + berus gigi (sekali lagi, jangan jadi pengotor..haha)
    • Perfume (untuk dipakai takut x sempat mandi..hahahhaha)
    • Bedak .. (xkisah lah yang compact ke ape)
    • Losyen (najwa pakai yang baby johnson..)
    • Pewangi celah ketiak.. (x senonohnye lah anak dara ni..haha.. btw, ini penting)
    • Nail clipper & shaver & cotton buds& sikat (selalunya ramai kawan2 najwa x bawak sebab diorang tau najwa ada banyak.. sangat kurang asam)
    Laundry
    • Hanger/pengepit baju (bawaklah banyak sikit.. sebab korang pemalas.. nak tunggu 1 minggu kumpul baju baru nak basuh..hahah)
    • Bakul baju kotor (najwa bawak !agak mahal.. rm39.90 kat big aeon)
    • Sabun basuh baju & softener 
    • Berus basuh baju
    • Baldi & gayung  (xdapat dipisahkan..ada yang cakap x payah bawak dari rumah , beli kat sana , tp bagi najwa , baik bawak dari rumah , kat sana x kalut dah.. pi daftar n check-in je..muahaha)
    • Iron/iron board (iron board najwa x bawak..menyusahkan.. iron akan difikirkan..haha)
    • Bakul kecik (utk letak barang2 mandi)
    3.Stationery
    • Pen/pensel/liquid paper
    • Stapler/ubat stepler
    • Bekas pensel
    • A4 paper/foolscap paper
    • Sticky pad (utk nota2 penting ke..)
    • double tape, salotape , puncher
    • pisau , klip paper , gunting ,pemadam
    • pembaris ,highlight , marker ,permanent 
    *oh ya! sangat miss perfect di sini
    4. Keagamaan
    • Telekung/kain sembahyang
    • Sejadah
    • Al-Quran/mathurat (boleh baca sebelum tidur surah al-mulk & al-kahfi)
    5. Bilik
    • Cadar katil & selimut & sarung bantal & bantal peluk (najwa bawak bandal , sarung bantal , cadar je)
    • Jam loceng (najwa x bawak pon..pakai henpon jek)
    • Tong sampah kecik (wajib bagi najwa)
    • Cermin kecik (habuan nak belek muka)
    • Kunci mangga (untuk locker..xtau lah perlu ke x , tp bawak untuk spare.. takut perlu.. kalau xperlu , sebelum parents balik nanti , bglh..hahha)
    • Plastik bag(najwa baak untuk buh kat tong sampah)
    • Kalendar (sesaja)
    • Extension plug (senang nak bukak serentak..laptop,cas phone,)
    • Pewangi locker
    6.Stok makanan & alatan memakan
    • Minuman 3 in 1... (nescafe,horlicks,milo,)
    • nestum (haha..feberet nih.)
    • Makanan segera (maggi ke bubur nasik ke)
    • Biskut2... (najwa bawak biskut lexus..)
    • Cokelat (najwa bawak sweat & sour , kkopiko, hacks..wah..banyaknye)
    • Tupperware
    • Pinggan/mangkuk/cawan/mug/sudu/garfu (kalau x bawak , segala minuman 3 in 1 ngan makanan segera 2 nak letak mana?)
    • Botol air 
    • Thermos
    7.Gadget
    najwa bukan anak orang kaya , jadi yang najwa mampu bawak hanyalah hp ngan lappy je
    • Laptop/charger laptop/pendrive 
    • Henpon/charger/USB/earphone
    • Kamera/USB/charger battery (xperlu kot)
    • MP3/mp4/USB/earphone (langsung xbawak)
    • Broadband (wajjib untuk najwa..)
    8. Emergency
    • Panadol
    • Minyak kapak/minyak gamat/minyak angin
    • Losyen pati halia 
    • Ubat nyamuk.. (baak yang boleh cucuk kat plug..mudah)
    • Ubat gegat(perlu ke?)
    • sewing kit... 
    • IC/lesen memandu/kad ATM
    9. Dokumen-dokumen
    • Gambar pasport (prepare)
    • Salinan ic kita & mak ayah & surat branak/sijil berhenti
    • Borang2 yg di suruh bawak
    • result X-ray/medical check up 
    • Fail sijil original punya

    actually najwa pun tengah tunggu tindakbalas sorang senior ni tentang keperluan di KPTM.. tapi dia x bg apa2 jawapan lagi..so setakat ni , yang ni jelah yang najwa bawak..ni pun dah banyak..huhuhu..
    btw , cerdit untuk kaka comel nih kak siti khadijah dan kawan comel ni qalbi .. thanks.. hehe..

    okay , semoga dapat membantu korang masuk ke u nanti.. najwa doakan korang semua berjaya.. alang2 tu biar sampai anugerah dekan.. :) amin.. selmat bercuti!


    Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

    15 0000 kiut miut berceloteh:

    Aya Aris said...

    goodluck utk dunia belajar yg baru....erm, at least klu tak dpt ipta pun, najwa still masih mahu belajar..apply MARA..

    ada sstgh orang...tak dpat ipta..stop situ je..tak de usaha nak apply ipts or MARA..itula namanya org yg tak minat belajar..

    so, good luck dear..^^

    Nurul Najwa said...

    itulah.. memang frust jugak a x dapat IPTA.. tp da xde rezeki.. MARA pun MARAlah.. hehe.. kene study hard & smart lah kali ni.. mane larat nak bayar pinjaman (pandai pinjam , xnak bayar) .. kene usaha untuk jadi biasiswalah.. :) thanks 4 ur support..

    Aya Aris said...

    ur welcome...jdikan pinjaman sebgai pemangkin utk belajar...sbb bila excellent result...tak pyh bayar balik..sume jd biasiswa...^^

    Nurul Najwa said...

    aah~~ biasiswa itu sangat perlu untuk orang macam saya..:)

    puter nur rahimah said...

    tq for this info..sye pon x sbr nk msuk upm...first time bukak blog najwa...1000 like for u...gelak sorang2 bila bca..smpai atok say "gile ke aper budak ni" i look at atok with wink..hehe tq eh najwa..

    Nurul Najwa said...
    This comment has been removed by the author.
    ♛LΣNΔTIKΔH.™ said...

    Nak minta no telefon boleh? Kita nak tanya byk pasal kptm lol

    Anonymous said...

    Assalamualaikum adik...ade mber yg dpt dploma bsness tk?bleh bg wcht id?

    Nurul Najwa said...

    Anonymous n atikah, sorry sy baru bukak blog sy ada tgglkan contact number sy dalam post sy yg terakhir. :) blh contact sy bile2. Sy ada kawan dlm bisnes course under kptm n under uitm.

    Ahmad Azranie Asyraff said...

    Assalamualaikum..
    Kak Najwa, sy perlukan info yg lebih jelas sbb sy lelaki. 6-1-15 ni nk kena daftar kt KPTM Cheras utk course TESL. So sy nak tahu mcm mana preparation utk semua benda dari awal smpai habis sem 1. Ini sngat2 urgent sbb dh kesuntukan masa, sy tinggalkan nombor sy 017-5261744 (bole whtsapp or wechat or whatever). Thanks so much if you could help me... T_T

    Anonymous said...

    assalamualaikum kak najwa,sy akn msuk kptm bangi 20/6/15 ni kos accountancy.. sy ada nk bnyk nk tnya akak psal kperluan2 ni smua. akak boleh email sy tak kat nadrina97@gmail.com ... tq ^^

    Unknown said...

    Salam kak saya bakal pljr KPTM bangi . Boleh tak akk whtspp sya 01127510680

    Awina Semibreve said...

    Salam kak saya bakal pljr KPTM bangi . Boleh tak akk whtspp sya 01127510680

    Anonymous said...

    bawa semua ni dari first day ke? masa pendftaran

    Anonymous said...

    ada pengangkutan disediakan ke dri asrama ke kptm.. (T.T). hmm sedih nye saya kalau kna jalan kaki...jauh tu

    Sayang Mereka ! :)

    my lovely mom..NOOR ADLINA AWALLUDIN*teacher
    my beloved dad n sis.KAMARUZAMAN MAJID *teacher n NURUL HANIS FARZANA..*7 years 2011
     
    Copyright © . All Right Reserved by kak lyssa